Transfermap

Karta srbije
Opština (Knjaževac) je mali grad u istočnoj Srbiji, na ušću Svrljiškog i Trgoviškog Timoka i prostire se na površini od 1.202. km2. Knjaževac se nalazi uz granicu sa Republikom Bugarskom.

Od Beograda, Knjaževac je udaljen 300km, od Niša 60km, a od Zaječara 40km. Do Knjaževca se moze doći automobilom, autoputem E75 od Beograda do Niša, pa magistralnim putem preko Svrljiga ili preko Paraćina i Zaječara.

 

 

Grad Knjaževac

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Zaječarski
Opština: Knjaževac
Koordinate: 43° 30′ 00″ SGŠ, 22° 25′ 60″ IGD
Površina: 1.202 km2
Broj stanovnika: 37.015
Poštanski broj: 19350
Pozivni broj: 019

Knjaževac je grad koji je smešten u Zaječarskom okrugu. Glavni grad je i sedište istoimene opštine Knjaževac.

Poslednji popis stanovištva koji je bio 2002.godine je pokazao da u ovom gradu živi oko 37.000 stanovnika što je skoro identično broju iz 1991.godine kada je prethodni popis vršen. Danas u Knjaževcu živi oko 31.500 punoletnih građana u oko 11.000 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva je oko 41 godinu pa ovaj grad spada u jedne od “starijih“ u Srbiji. Etnički sastav grada je takav da veliku većinu čine Srbi kojih je oko 95 %, dok je Roma manje od 2 %.

Ovaj grad je za vreme Rimljana bio poznat pod drugim nazivom – Timacum Majus. Posle toga mu je ime promenjeno u Gurgusovac da bi ime koje i dan danas nosi dobio tek 1859.godine po Milošu Obrenoviću. Od glavnog grada Srbije Beograda udaljen je oko 255 kilometara, a od Niša i Zaječara se nalazi na oko 60 i 45 km.

Za turiste koji posećuju ovaj grad najzanimljivije su svakako Stara planina Područje na ovoj planini koje se zove “Babin zub“ je visine od 1758 m. Pored Stare planine, za turiste je zanimljiva i Rgoška banja, kao i bazen Banjica i dobro razvijen seoski i lovni turizam. Od manifestacija koje se održavaju u Knjaževcu vredi pomenuti Festival kulture mladih Srbije, kao i Sabore na Panadžuru i Kadibogazu.

Poštanski broj za Knjaževac je 19350, a pozivni broj je 019. Imaju i sopstvene registarske tablice sa oznakom KŽ.

 

Enter your location there and the program will plot a path to Knjazevca and

EUROPEAN CHAMPIONSHIP KNJAŽEVAC 20-25 05.2013

[googlerouteplaner=1]

Knjaževac PDF Štampa El. po≈°ta
Share

Istorija

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom vinogorju datiraju još iz doba Rimljana, o čemu postoje i podaci sa arheološkog nalazišta Timakum Minus, neposredno pored Knjaževca. Sa tog kasno antičkog lokaliteta je iskopan i kip Dionisa, boga vina starih Rimljana. Podaci govore da su se rimske legije okrepljivale kvalitetnim vinima s ovog područja pre polaska u vojne pohode. U zapisima antičkih pisaca iz trećeg i četvrtog veka knjaževački kraj je opisan kao vinogroje.

Džervinovo brdo iznad Knjaževca je lokacija najstarijih vinograda u ovom kraju. To su bili vinogradi zasadjeni plovdinom, prokupcem i nešto malo sortnim vrstama groždja.

1927. u Knjaževcu je osnovana i Vinarsko zemljoradnička zadruga, treća takve vrste u Srbiji i izgradjen je vinski podrum kapaciteta 10 vagona, koji je posle 2. svetskog rata proširen na 350 vagona. 1960. zadruga prerasta u Podrum Džervin koji je bio okosnica razvoja vinarstva u Knjaževcu. Prirodni uslovi Knjaževca i okoline od davnina su opredelili ovaj kraj za vinogradarstvo.

Danas

Knjaževac je kraj neopisive lepote gde se prepliću etno motivi i tradicija sa kasnorimskim iskopinama i spomenicima. Danas je vino u Knjaževcu neodvojivo od istorije i tradicije ovoga područja. Knjaževačko vinogorje pripada Timočkom rejonu, i u slivu je reke Timok i njenih pritoka. Vinovoj lozi pogoduje i klima ovog kraja, umereno kontinentalna, koju karakterišu topla leta i hladne zime, sa preko 300 sunčanih dana u godini.

U ovom rejonu preovladjuju tri osnovna tipa zemljišta: aluvijalni nanosi, jezerski sedimenti i tlo koje se razvilo na eruptivnim stenama i krečnjaku. U knjaževačkom vinogorju zastupljene su crne sorte crni burgundac, prokupac i plovdina, a od belih smederevka i italijanski rizling. Danas se u knjaževačkom vinogorju neguju od autohtonih i starih sorti prokupac, vranac i plovdina, kao i brojne vrhunske sorte kojima pogoduju klima i zemljište. U Knjaževcu je aktivno i Udruženje vinogradara i vinara, koje je i jedan od inicijatora Sajma pršute, vina i sira, koji postaje tradicionalan. Udruženje okuplja podrumare, proizvodjače prirodnog vina u cilju razvoja proizvodnje, edukacije i zajedničkog nastupa i plasmana proizvoda.

Udruženje je jedan od inicijatora postavke Muzeja vinarstva koji se nalazi u okviru postavke etno parka. Muzej zajedno sa starom seoskom školom, kućom u tradicionalnom stilu i lapidarijumom, čini jedinstvenu ambijentalnu tradicionalnu, vinsku i rimsku celinu.

Put vina

19350 Knjaževac

Vinarija Jović

(proizvodi vranac, nebrojeno puta nagradjivan, roze, šardone i rajnski rizling. Vranac ove vinarije, berba 2003 je proglašen po oceni francuskih somelijea i domaćih enologa za vino godine u kategoriji crvenih vina autohtonih sorti. Roze ima posebnu, karakterističnu svežinu i bistrinu, kao i blago naznačenu muskatnu aromu. Uz podrum, uredjene su i 4 dvokrevetne sobe namenjene gostima ove vinarije)
selo Potrkanje

Podrum Isakov

(proizvodi medicinsko prirodno vino sa dodatkom ekstrakta lekovitog bilja pod nazivom Gurgusovačko crno i Gurgusovačko belo)
Marka Kraljevića 10
Knjaževac 019/731 105
Sve informacije o knjaževačkim podrumima vina se mogu dobiti u restoranu Džej Bi u ulici Knjaza Miloša 170, gde se nalazi i sala za degustaciju u kojoj su ta vina i izložena,

Gde jesti

Uz snažna predjela tipa jakih pita treba probati vranac iz Knjaževca, uz šunku dobro ide blago muskatni roze, koji se najbolje slaže i sa dimljenim suhomesnatim proizvodima. Mlada lagana roze vina se dobro slažu i sa prebrancem, a potrkanjski šardone bi valjalo piti sa staroplaninskom jagnjetinom.Šta videti?Knjaževac se nalazi u istočnoj Srbiji, okružen je planinskim vencima. Bogato kulturno nasledje odlikuje se u većem broju očuvanih primera narodnog graditeljstva. Obilje šuma, zelenila, potoka, reka, netaknuta priroda, umerena klima, brojni spomenici kulture, lekoviti termalni izvor, zdrava hrana, prava su ponuda za turiste.Pored Knjaževca su i iskopine starog rimskog grada Timakum Minus, a u obližnjem selu Ravna je arheološko-etno park sa brojnim spomenicima i epitafima iz rimskog doba na kojima je isklesano i groždje. Tu se nalazi i Muzej vinogradarstva i vinarstva.U okviru Zavičajnog muzeja, koji svakako treba obići, formiran je jedinstven muzej u svetu- Muzej čarapa sa zbirkom od oko 1000 pari unikatnih rukom pletenih vunenih čarapa iz Timočke krajine. Pojedini primerci stari su i 200 godina. Treba videti i crkvu Svete Bogorodice iz 14. veka u selu Gornja Kamenica.U blizini Knjaževca se nalazi i najviši vrh Srbije- Midžor na Staroj planini na kojoj se nalazi i atraktivna lokacija Babin zub.U Knjaževcu se u maju mesecu održava i tradicionalni Etno fest Molitva pod Midžorom. To je jedinstveno takmičenje u pravljenju sira, postavljanju starinske srpske sovre i u raznim čobanskim igrama.Turističke informacijeTuristička organizacija opštine Knjaževac
Miloša Obilića 1, 19350 Knjaževac
019/ 735 230, 731 623, faks: 019/ 732 730
toknjazevac@ptt.rs
www.knjazevac.rsKako stići i gde spavatiKnjaževac je sa Beogradom povezan sa više direktnih autobuskih linija. Od Beograda je udaljen oko 300 km.Do Knjaževca se može doći i automobilom medjunarodnim putem E 75 od Beograda do Niša, pa magistralnim putem preko Svrljiga, ili preko Zaječara ili preko Soko banje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *