IZVEŠTAJ SA GPC SVETSKOG PRVENSTVA 17-24.09.2016. GODINE U KNJAŽEVCU

baner Word 2016

U malom gradu Knjaževcu, Globalni Pauerlifting Komitet pod pokroviteljstvom Ujedinjenog Srpskog Pauerlifting Saveza organizovao je GPC Svetsko Prvenstvo 17-24.09.2016. godine u Pauerliftingu, Bench Pressu i Mrtvom dizanju u Domu Kulture. Tehnički organizator prvenstva bio je domaćin Pauerlifting klub „Knjaževac“ koji je velikodušno posudio potrebnu opremu za ovo prvenstvo. Na ovom prvenstvu učestvovalo je čak 418 takmičara iz 27 zemalja, na neverovatnih 588 nastupa! Postavljen ja zavidan broj svetskih, evropskih, balkanskih kao i državnih rekorda.

Srbija je kao domaćin ovog prvenstva imala 78 predstavnika koji su svojim ostvarenim rezultatima doprineli da se zastava Srbije viori na prvom postolju, kako u takmičarskom plasmanu, tako i u ekipnom. Tokom cele nedelje, takmičari sa svih strana sveta su se borili za titulu svetskog prvaka:

            17.09.2016. godine od ranih jutarnjih časova počelo je merenje za sutrašnji – prvi dan takmičenja u disciplinama EQ Bench Press i EQ Deadlift. Merenje se završilo u kasnim popodnevnim satima, nakon čega je na platou Doma Kulture održana preliminarna ceremonija otvaranja ovog prvenstva. Nakon govora Ilijić Dalibora usledio je vatromet , praćen koncertom lokalnog rok benda. Najava sutrašnjeg otvaranja privukla je veliki broj posetilaca ispred platoa Doma Kulture, koji su sa nestrpljenjem očekivali sutrašnju ceremoniju otvaranja i početak ovog prvenstva.

image003

18.09.2016. godine u velikoj hali Doma Kulture održana je glavna ceremonija otvaranja sa početkom od 09:00 časova. Na ceremoniji su dodeljena priznanja za doprinose u Pauerlifting sportu, praćena tradicionalnim srpskim plesom. Nakon toga takmičenje su otvorili predsednik opštine Knjaževac, mr. Milan Đokić i predsednik Globalnog Pauerlifting Komiteta, Lee Marshall koji su takmičarima poželili puno sreće na takmičenju kao i mnogo belih zastava (uspešnih pokušaja). Takmičenje je zvanično počelo u 09:30 časova sa disciplinom EQ Bench Press.

image005 image007 image009

Ovog dana nastupilo je 73 takmičara, od toga 9 žena, na 90 nastupa u disciplinama EQ Bench Press i EQ Deadlift, Srbija je ovog dana imala 16 predstavnika, osvojeno je 11 zlata, 3 srebra i 1 bronza, ukupno 14 medalja.

U disciplini EQ Bench Press bilo je 54 nastupa podeljenih u 5 takmičarskih grupa.


U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Sonja Vidojković iz Srbije sa podignutih 42.5 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Jelena Marinkovic iz Srbije sa podignutih 85.0 kg. Drugo mesto pripalo je Jakovljević Danijeli iz Srbije sa podignutih 47.5 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Aida Agüero iz Argentine sa podignutih 140.0kg. Drugo mesto pripalo je Gisela Witte iz Nemačke sa podignutih 70 kg. dok je treće mesto pripalo Rehani Maniar iz Irske sa podignutih 55.0 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Ján Velgos iz Slovačke sa podignutih 270 kg. Drugo mesto pripalo je Križ Tomášu iz Slovačke sa podignutih 265kg. dok je treće mesto pripalo Nikoli Piruze iz Makedonije sa podignutih 280.0 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Maksims Selickis iz Letonije sa podignutih 322.5 kg. Drugo mesto pripalo je Ján Mateju iz Slovačke sa podignutih 252.5 kg. dok je treće mesto pripalo Evlogi Georgievu iz Bugarske sa podignutih 290.0 kg.

 

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Laszlo Jobbagy iz Mađarske sa podignutih 155.0kg. Drugo mesto pripalo je Valery Tomilov iz Izraela sa podignutih 235 kg. dok je treće mesto pripalo Gennady Obermeisteru iz Izraela sa podignutih 280.0 kg.

U ekipnom plasmanu reprezentacija Srbije zauzela je prvo ekipno mesto u Bench Pressu sa opremom ispred reprezentacije Slovačke i Izraela

image011

U disciplini EQ Deadlift bilo je 36 nastupa podeljenih u 3 takmičarskih grupa.

U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Radostina Lulova iz Bugarske sa podignutih 185.0kg. Drugo mesto pripalo je Sonji Vidojković iz Srbije sa podignutih 100 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Iuliia Pilipchatina iz Rusije sa podignutih 170.5 kg. Drugo mesto pripalo je Marinković Jeleni iz Srbije sa podignutih 140kg. dok je treće mesto pripalo Jakovljević Danijeli iz Srbije sa podignutih 100 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Rehana Maniar iz Irske sa podignutih 120.0kg. Drugo mesto pripalo je Gojković Dragani iz Srbije        sa podignutih 75 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Erno Eck iz Mađarske sa podignutih 240 kg. Drugo mesto pripalo je Radisavljević Aleksandru iz Srbije sa podignutih 200kg. dok je treće mesto pripalo Tošić Aleksandru iz Srbije sa podignutih 170 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Vladimir Zhabin iz Rusije sa podignutih 347.5kg. Drugo mesto pripalo je Pianka Danielu iz Češke Republike sa podignutih 205kg. dok je treće mesto pripalo Pianka Janu iz Češke Republike sa podignutih 210 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Alexandr Romanichev iz Izraela sa podignutih 215.0kg. Drugo mesto pripalo je Kiss Ladislau iz Mađarske sa podignutih 230 kg. dok je treće mesto pripalo Sochanski Stefanu iz Poljske sa podignutih 230.0 kg.

U ekipnom plasmanu reprezentacija Srbije zauzela je prvo ekipno mesto u Deadliftu sa opremom ispred reprezentacije Mađarske i Bugarske,

image014


            U periodu od 19-20.09.2016. godine u disciplini Powerlifting EQ nastupilo je 26 takmičara podeljenih na 2 takmičarske grupe. Srbija je u ovoj disciplini imala 7 predstavnika osvojeno je 5 zlata i 1 srebro, ukupno 6 medalja.

U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Sonja Vidojković iz Srbije sa podignutih 230 kg u totalu.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Jelena Marinkovic iz Srbije sa podignutih 336 kg u totalu.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Gojković Dragana iz Srbije sa podignutih 175.0kg u totalu.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Ján Velgos iz Slovačke sa podignutih 805 kg u totalu. Drugo mesto pripalo je Bar Jonathanu iz Francuske sa podignutih 442.5 kg. u totalu dok je treće mesto pripalo Pilný Filipu iz Češke Republike sa podignutih 535 kg. u totalu.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Olegs Saruks iz Letonije sa podignutih 766kg. Drugo mesto pripalo je Lee Powellu iz Kanade sa podignutih 752.5kg. dok je treće mesto pripalo Sivački Marku iz Srbije sa podignutih 580 kg. u totalu.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Alexandr Romanichev iz Izraela sa podignutih 515kg u totalu. Drugo mesto pripalo je Lee Marshallu iz Engleske sa podignutih 850 kg. u totalu dok je treće mesto pripalo Sochanski Stefanu iz Poljske sa podignutih 615 kg. u totalu.

U ekipnom plasmanu discipline Powerlifting sa opremom reprezentacija Srbije zauzela je prvo ekipno mesto ispred reprezentacije Kanade i Francuske.

image015

20.09.2016. godine po prvi put u Globalnom Pauerlifting Komitetu na internacionalnom nivou nastupile su osobe sa invaliditetom u Paraolympic Bench Press RAW kategoriji.

image017

Ovog dana nastupilo je 15 osoba sa invaliditetom od toga 3 žena, osvojeno je 12 zlatnih i 2 srebrne medalje, ukupno 14 medalja

image019

21.09.2016. godine od 9:00 časova u disciplinama Bench Press RAW i Deadlift RAW nastupio je do sada rekordan broj takmičara u jednom danu na ovim prostorima – 223 takmičara na čak 275 nastupa!!

Srbija je ovog dana imala 34 predstavnika na 47 nastupa, osvojeno je 28 zlatnih, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja, ukupno 47 medalja.

U disciplini Bench Press RAW bilo je 156 nastupa podeljenih u 11 takmičarskih grupa.

U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Elizabet Tomilov iz Izraela sa podignutih 47.5kg. Drugo mesto pripalo je Marković Nini iz Crne Gore sa podignutih 80 kg. dok je treće mesto zauzela Veronika Rulíková iz Češke Republike sa podignutih 70.5 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Vanessa Torres iz Finske sa podignutih 92.5 kg. Drugo mesto pripalo je Ortellado Marieli iz Argentine sa podignutih 115kg. dok je treće mesto pripalo Baneva Ini iz Bugarske sa podignutih 77.5 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Aida Agüero iz Argentine sa podignutih 135.0kg. Drugo mesto pripalo je Bertotto Leticiji takođe iz Argentine       sa podignutih 120 kg. dok je treće mesto pripalo Kis Katalin iz Mađarske sa podignutih 92.5 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Krisztian Karosan iz Mađarske sa podignutih 240 kg. Drugo mesto pripalo je Manasić Stefanu iz Srbije sa podignutih 217.5kg. dok je treće mesto pripalo Križ Tomašu iz Slovačke sa podignutih 205kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Mihaly Gonczol iz Mađarske sa podignutih 240kg. Drugo mesto pripalo je Vasily Fedyaevu iz Rusije sa podignutih 247.5kg. dok je treće mesto pripalo Vlastiml Kuželu iz Češke Republike sa podignutih 255 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Laszlo Kupcsik iz Mađarske sa podignutih 225.0kg. Drugo mesto pripalo je Bill Healyu iz Irske sa podignutih 147.5 kg. dok je treće mesto pripalo Denis Jean-Francoi iz Francuske sa podignutih 175 kg.

U ekipnom plasmanu discipline Bench Press RAW reprezentacija Mađarske zauzela je prvo ekipno mesto ispred reprezentacije Rusije i Bosne i Hercegovine, dok je reprezentacija Srbije zauzela peto ekipno mesto.

image021

U disciplini Deadlift RAW bilo je 118 nastupa podeljenih u 8 takmičarskih grupa.

U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Valerie Mirič iz Češke Republike sa podignutih 160kg. Drugo mesto pripalo je Blagojević Borki iz Srbije sa podignutih 95 kg. dok je treće mesto zauzela Tereza Mlýnková iz Češke Republike sa podignutih 130 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Mariela Ortellado iz Argentine sa podignutih 220 kg. Drugo mesto pripalo je Ekaterina Galochka iz Rusije sa podignutih 173kg. dok je treće mesto pripalo Pajulahti Minni iz Finske sa podignutih 180 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Aida Agüero iz Argentine sa podignutih 190kg. Drugo mesto pripalo je Bertotto Leticiji takođe iz Argentine sa podignutih 205 kg. dok je treće mesto pripalo Silva Danieli takođe iz Argentine sa podignutih 120 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Milan Stanković iz Srbije sa podignutih 320 kg. Drugo mesto pripalo je Jaškanič Eriku iz Slovačke sa podignutih 360kg. dok je treće mesto pripalo Syrovátka Mateju iz Češke Republike sa podignutih 261kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Stoyan Andreev iz Bugarske sa podignutih 360kg. Drugo mesto pripalo je Pianka Danielu iz Češke Republike sa podignutih 190kg. dok je treće mesto pripalo Velichkov Mishelu iz Bugarske sa podignutih 245 kg.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Ernest Ruzin iz Izraela sa podignutih 165.0kg. Drugo mesto pripalo je Bill Healyu iz Irske sa podignutih 242.5 kg. dok je treće mesto pripalo Feraud Guyhlemu iz Francuske sa podignutih 171 kg.

U ekipnom plasmanu discipline Deadlift bez opreme reprezentacija Argentine zauzela je prvo ekipno mesto ispred reprezentacije Bugarske i Srbije

image023

U periodu od 22-24.09.2016. godine u disciplini Powerlifting RAW nastupilo je 183 takmičara podeljenih na 14 takmičarskih grupe. Srbija je u ovoj disciplini imala 32 predstavnika osvojeno je 16 zlata, 7 srebra, 2 bronze, tri četvrta mesta i jedno peto. Ukupno je osvojeno 25 medalja.

U konkurenciji žena za najjaču devojku u kategoriji tinejdžerki/juniorki proglašena je Jana Vaskovaiz Slovačke sa podignutih 545kg u totalu. Drugo mesto pripalo je Lulova Radostini iz Bugarske sa podignutih 387.5 kg. u totalu, dok je treće mesto zauzela Tereza Rybova iz Češke Republike sa podignutih 265 kg.

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji seniorki proglašena je Martina Dostalova iz Češke Republike sa podignutih 545 kg. u totalu. Drugo mesto pripalo je Almiri Lizde iz Bosne i Hercegovine sa podignutih 505kg. u totalu, dok je treće mesto pripalo Ortellado Marieli iz Argentine sa podignutih 526 kg. u totalu

U konkurenciji žena za najjaču ženu u kategoriji veteranki proglašena je Aida Agüero iz Argentine sa podignutih 547kg. u totalu. Drugo mesto pripalo je Bertotto Leticiji takođe iz Argentine sa podignutih 531 kg. u totalu, dok je treće mesto pripalo Kis Katalin iz Mađarske sa podignutih 390 kg. u totalu.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji tinejdžera/juniora proglašen je Jordan Duvauchelle iz Francuske sa podignutih 827.5 kg. u totalu. Drugo mesto pripalo je Bemes Gergö Marku iz Mađarske sa podignutih 811kg. u totalu dok je treće mesto pripalo Darien Besteru iz Južne Afrike sa podignutih 875kg. u totalu.

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji seniora proglašen je Petr Petraš iz Češke Republike sa podignutih 1115kg. u totalu. Drugo mesto pripalo je Zhadenov Vladimiru iz Rusije sa podignutih 720kg. u totalu, dok je treće mesto pripalo Zaytsev Alexanderu iz Rusije sa podignutih 890 kg. u totalu. Petr Petraš je imao najveći ostvareni total na ovom prvenstvu.

image025

U konkurenciji muškaraca za najjačeg muškarca u kategoriji veterana proglašen je Ernest Ruzin iz Izraela sa podignutih 368.5kg. u totalu. Drugo mesto pripalo je Sztanke Jozsefu iz Mađarske sa podignutih 650 kg. u totalu dok je treće mesto pripalo Healy Williamu iz Irske sa podignutih 531 kg. u totalu.

 

 

 

 

 

 

 

U ekipnom plasmanu discipline Powerlifting RAW reprezentacija Srbije zauzela je prvo ekipno mesto ispred reprezentacije Češke Republike i Francuske.

image027

Takmičenje je proteklo u najboljem redu, za odličnu atmosferu pobrinuli su se građani Knjaževca koji su tokom cele nedelje bodrili domaće i strane takmičare. Opština Knjaževac i Sportski savez Knjaževca svojom nesebičnom podrškom su izuzetno mnogo doprineli da ovo prvenstvo bude organizovano na svetskom nivou. Veliku zahvalnost dugujemo sponzorima koji su podržali ovo takmičenje:

 • Telekom Srbija
 • Natural Sport Nutrition
 • Dom Kulture Knjaževac
 • Timomed
 • Desing
 • M&S Selecta
 • Pansport Sport Nutrition
 • AD Tina Knjaževac
 • Max Fitness
 • Via Vai – Proizvodnja odeće Knjaževac
 • Revita Factory
 • Luks
 • STR „Rade“ Knjaževac
 • Geo Šarac
 • Mali Predah

baner-gpc

Reprezentacija Srbije na ovom prvenstvu ukupno je osvojila 107 medalja, od toga 72 zlata, 23 srebra, 12 bronzanih, takođe Reprezentacija Srbije osvojila je čak 5 pehara za ekipno prvo mesto.

image032

Za sve ljubitelje ovog sporta koji nisu mogli da dodju i prate prvenstvo u Domu Kulture, bio je obezbeđen uživo prenos (live stream) na sajtu savezu, koji je za nedelju dana trajanja takmičenja imao neverovatnih 21.958 pregleda!!!
Telekom Srbija kao sponzor postarao se za stabilnu konekciju tokom cele nedelje održavanja takmičenja.

Takmičarima su za zagrevanje imali prostranu binu Doma Kulture, na raspolaganju su im bile podesive klupe za bench press, podijumi za mrtvo dizanje, dva monolifta i nekoliko garnitura tegova. Na glavnoj bini takmičari su koristili profesionalne eleiko, texas bar, power bar šipke kao i Eleiko tegove, tražene isključivo za internacionalna prvenstva poput ovog.

 

            Nakon završenog takmičenja u Hotelu Timok nadomak Doma Kulture održan je banket za učesnike i osoblje ovog prvenstva koji su do ranih jutarnjih časova slavili osvojena odličja i uspešnu organizaciju prvenstva uz bogatu trpezu, za dobru atmosferu pobrinuo se Viva bend iz Zaječara.

 

            Ujedinjeni Srpski Pauerlifting Savez cestita svim takmičarima na ostvarenim rezultatima!


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *